Feskarista iloa ja oppia!
Kauko, Feskari-ope Iida Myllymaa, Eeva ja Havu tutkivat lukuja.
Kuvaisin Feskarien elämää Freinetkoulussa kolmella avainsanalla: yhteisöllinen, leikillinen ja turvallinen tutkimusmatka. Mutta mitä tarkoittaa esiopetus freinetpedagogisella lähestymistavalla? Se merkitsee ennen kaikkea leikkimistä, luovuutta ja yhdessä oivaltamista – mutta myös itsenäistä tekemistä. Se on kokeilemista, hassuttelua, onnistumisia ja uuden oppimista, missä jokaisella on tilaa kysyä, pohtia, harjoitella vastuullisuutta ja jakaa ajatuksiaan.
Syksyllä jokainen uusi "fesku" aloittaa matkan tyhjä reppu selässään. Kun kevät koittaa, on reppu täyttynyt yhdessä koetuista seikkailuista ja itse tehdyistä projekteista. Sinne mahtuu vaikkapa itse rakennettuja robotteja, omia sarjakuvia tai tietoa Rauman Lukon pelaajista – kuusivuotiaan mielikuvituksen siivittämänä vain taivas on rajana!
Feskarin päivät rakentuvat valtakunnallisen esiopetussuunnitelman pohjalta freinetpedagogisin maustein. Lasten ideat ja, kuten opettajana niitä kutsun, ”oppimisen toiveet” ovat keskiössä toimintaa suunniteltaessa. Näistä syntyy yhteisiä projekteja, joiden parissa työskentelemme koko lukuvuoden ajan. Jokaisella lapsella on mahdollisuus loistaa omien ideoidensa kautta, olivatpa ne liittyneet skeittaukseen, sieniin tai vaikka tähtitieteeseen.
Feskarissa oppiminen on kokemuksellista ja toiminnallista. Leikki, luovuus ja elämyksellisyys ovat päivittäisen toiminnan ytimessä. Viikoittain vaihtuvat ”feskutehtävät” auttavat lapsia oppimaan yhteisistä tiloista ja tavaroista huolehtimista. Lisäksi kannustamme lapsia jakamaan ajatuksiaan, osallistumaan keskusteluihin ja kuuntelemaan toisten näkökulmia.
Feskut osallistuvat aktiivisesti koulun toimintaan. He vierailevat oppilaskunnan kokouksissa ja ottavat osaa teemapäiviin, pajaviikkoihin ja muihin tapahtumiin. Tämä yhteisöllisyys auttaa lapsia tutustumaan kouluympäristöön ja muihin oppilaisiin jo esiopetusvuoden aikana, mikä tekee siirtymästä ekaluokalle sujuvan ja turvallisen.
Koulun pihasta ja lähialueesta löytyy monipuolisia oppimisympäristöjä ympäri vuoden. Seminaarinmäen puutarha ja metsät toimivat luonto- ja ympäristökasvatuksen näyttämöinä. Tutustumme myös Rauman kaupunkiin ja harjoittelemme yhdessä tulevia koulumatkoja.
Feskujen opettajana voin sanoa, että Freinetkoulun vahvuus piilee turvallisessa, yhteisöllisessä ilmapiirissä ja arjen leikillisyydessä. Tule kokemaan tämä itse – nähdään Feskarissa!
Terveisin,
Feskari-ope Iida