Usein kysyttyä
Mitä freinetpedagogiikka käytännössä tarkoittaa? Onko Freinetkoulu maksullinen? Miten oppilaat pärjäävät yläkoulussa? Olemme koonneet tälle sivulle vastauksia näihin ja moniin muihin yleisimpiin kysymyksiin, joita koulustamme esitetään. Jos jokin asia askarruttaa, otathan rohkeasti yhteyttä!
Mitä freinetpedagogiikka tarkoittaa?
Pedagogiikka tarkoittaa näkemystä opettamisesta ja Célestin Freinet oli opettaja, jonka ajatuksia freinetpedagogiikka soveltaa. Käytännössä freinetpedagogiikka tarkoittaa lapsilähtöisyyttä ja tekemällä oppimista. Lue lisää
Onko Freinetkoulu maksullinen?
Suomen perusopetuslain mukaan peruskoulu ei saa olla maksullinen. Freinetkoulussa ei ole lukukausimaksuja. Freinetkoulun ylläpitäjä on Rauman Avokas ry, jonka jäseniksi vanhemmat voivat halutessaan liittyä. Jäsenmaksu on 20 euroa kalenterivuodessa. Lue lisää
Onko Freinetkoulu erityiskoulu?
Ei. Freinetkoulu on vaihtoehtopedagoginen koulu, joka noudattaa samaa opetussuunnitelmaa kuin muutkin koulut. Lue lisää
Onko Freinetkoulu eliittikoulu?
Ei. Freinetkoulussa opiskelee kaikenlaisia oppilaita, kuten muissakin yleisopetuksen kouluissa.
Onko Freinetkoulussa kuria?
Freinetkoulussa on aivan samanlainen työrauhan vaatimus kuin muissakin kouluissa. Reilun sadan oppilaan yksikkö ei voi toimia ilman sovittuja sääntöjä.
Miten Freinetkoulun oppilaat pärjäävät yläkoulussa?
Ihan yhtä hyvin kuin muidenkin koulujen oppilaat. Freinetkoulun oppilaista on tullut positiivista palautetta muun muassa siinä, että he ovat sosiaalisia, rohkeita, vastuuntuntoisia ja vastustavat koulukiusaamista.
Onko Freinetkoulussa kokeita?
On ja ei ole. Rauman freinetkoulussa on jatkuva arviointi. Arviointi kohdistuu oppilaan työskentelemiseen, tuotoksiin, edistymiseen ja käyttäytymiseen. Lisäksi opettaja pitää harkintansa mukaan kokeita arvioinnin tukesi ja varmistaakseen, että oppilas on varmasti oppinut tarvittavat asiat esimerkiksi matematiikassa.
Onko Freinetkoulussa opetusta?
On. Opettaja, oppilas tai muu asiantuntija pitää opetustuokioita viikon töiden tekemisen lomassa.
Mitä tarkoittavat viikon työt?
Rauman freinetkoulussa opetellaan asioita laajoina kokonaisuuksina. Opettaja antaa (tai isompien oppilaiden kanssa sopii) viikon työt, eli läksyt, maanantaina ja niiden pitää olla valmiina perjantaina. Isommissa projekteissa voi työaika olla pidempikin. Opettaja seuraa viikon töiden edistymistä ja jos ne eivät ole valmiita perjantaina, jää oppilas koululle tai hoitaa työt kuntoon viikonlopun aikana. Viikon työt ovat usein tehtäviä oppikirjoista samaan tapaan kuin muissakin kouluissa, mutta viikon töiden avulla oppilas oppii rytmittämään tehtävät paremmin viikon muihin aikatauluihin, kuten harrastuksiin, sekä vastuuta tehtävien tekemiseen.
Mitä eroa on freinet- ja steinerpedagogiikalla?
Freinetpedagogiikka on lapsilähtöistä ja käytännöllistä. Keskiössä ovat tekemällä oppiminen, demokratia ja yhteisöllisyys. Ihmiskäsitys on aktiivinen ja dynaaminen. Taustalla ei ole uskonnollista tai poliittista näkemystä. Steinerpedagogiikka on lapsilähtöinen pedagogiikka, joka pohjaa antroposofiaan ja elämänkaarifilosofiaan. Ihmiskäsitys on holistinen ja henkinen.
Miksi Freinetkoulu olisi hyvä vaihtoehto perheellemme?
Freinetkoulu on turvallinen, kodikas ja pieni. Lapset huomioidaan yksilöinä ja opettamisessa hyödynnetään lapsen vahvuuksia. Koulu on yhteisöllinen ja siellä huolehditaan, ettei kukaan jää yksin ja että kaikkien olisi hyvä olla. Oppilailla ja huoltajilla on paljon mahdollisuuksia osallistua koulun toimintaan ja vaikuttaa siihen. Kynnys kaikkeen yhteistyöhön on matala. Rauman freinetkoulussa jokaisella lapsella on oikeus olla onnellinen oppija.
Tervetuloa tutustumaan!
Kouluumme on jatkuva ilmoittautuminen, ja uudet oppilaat otetaan luokille ilmoittautumisjärjestyksessä. Olet lämpimästi tervetullut tutustumaan työskentelyymme kaikkina koulupäivinä – ota rohkeasti yhteyttä!